Jönköpings kommun

Sommar 2024

Dörrar som öppnas till öppet hus

När den slutliga antagningen är klar och du får ditt slutliga antagningsbesked kan det dyka upp många frågor och funderingar.

I första hand är det din studie- och yrkesvägledare som svarar på frågor om ditt gymnasieval och kan vägleda dig om du vill ändra något i din ansökan inför reservantagningen som startar den 7 augusti.

Har du frågor kring din ansökan eller antagning till gymnasiet kontaktar du studie- och yrkesvägledaren på din tidigare skola. Är din studie- och yrkesvägledare på semester ber vi dig att ringa Jönköpings kommuns kontaktcenter 036-10 50 00 så kan de koppla dig till annan studie- och yrkesvägledare som är på plats.

Gymnasieantagningen har semesterstängt vecka 28-31. Under de här veckorna händer inget med din ansökan eller antagning till gymnasiet. Innan vi startar reservantagningen den 7 augusti går vi genom alla inkomna mail och återkopplar kring frågor som inkommit till oss under semestern.

Under frågor och svar hittar du svar på de vanligaste frågorna om gymnasievalet.

Frågor och svar

Kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledare

Har du frågor om din ansökan eller antagning till gymnasiet kan du kontakta oss på gymnasieantagningen via e-post. Vi återkommer med svar så snart vi kan.

gymnasieantagningen@jonkoping.se

 

Slutligt antagnings­besked,1 juli

Du som sökt via vår ansökningswebb loggar in där för att se ditt slutliga antagningsbesked. Använd samma inloggingsuppgifter som när du sökte till gymnasiet.

Om du är folkbokförd i annan kommun
Söker du utbildningar i vårt antagningsområde men är folkbokförd i annan kommun får du hem ditt antagningsbesked med posten (postas från oss den 1 juli). På antagningsbeskedet finns dina inloggningsuppgifter och det står det hur du ska svara via vår ansökningswebb.

Om du har sökt till andra kommuner
Om du har sökt till gymnasieskolor på flera olika orter i landet kan du att få flera antagningsbesked. Du ska svara på alla slutliga antagningsbesked du får, tänk på att det är den högsta antaningen som gäller.

Om du har flyttat hit sedan du ansökte till gymnasiet
Om du har gjort din gymnasieansökan i den kommun där du bodde tidigare men nu är folkbokförd i vårt antagningsområde kan du beställa ditt lösenord via vår ansökningswebb, lösenordet kommer att skickas till den e-postadress som finns i din ansökan. Är det något som gör att du inte får ditt lösenord skickat till din e-postadress kan du vända dig till Jönköpings kommuns kontaktcenter.
Adress: Västra Storgatan 16 i Jönköping (Juneporten). Tänk på att ta med dig giltig legitimation.

Svara på slutligt antagningsbesked, senast 31 juli

Svara senast 31 juli
Senast den 31 juli måste du svara på ditt antagningsbesked och tacka ja eller nej till erbjuden plats. Du svarar på ansökningswebben och ser samtidigt en bekräftelse på att ditt svar har registrerats.

De här svaralternativen har du:

Om du kommit in på ditt förstahandsval behöver du bara tacka JA eller NEJ:
7. Jag tackar JA till erbjuden plats.
Du tackar ja till den plats du kommit in på och står inte i reservkö till något annat program.

8. Jag tackar NEJ till erbjuden plats.
Du tackar nej till den plats du kommit in på och står inte heller i reservkö till något annat program. Du har då ingen plats på något gymnasieprogram.

Om du kommit in på ett lägre val har du flera svarsalternativ:
1. Jag tackar JA till erbjuden plats och vill stå kvar som reserv
Du har fortfarande chans att komma in på ett högre val i reservantagningen.
OBS! Om du kommer in på ett högre val har du inte kvar din tidigare erbjudna plats.

2. Jag tackar JA till erbjuden plats och vill INTE stå kvar som reserv.
Du tackar ja till den plats du kommit in på och vill inte ha något av dina högre val

3. Jag tackar NEJ till erbjuden plats och vill stå kvar som reserv
Du tackar nej till den plats du kommit in på men vill stå kvar som reserv till dina högre val. OBS! Du bör mycket noga tänka igenom beslutet att tacka nej till en erbjuden plats. Att bara stå som reserv på högre val kan vara chansartat.

4. Jag tackar NEJ till erbjuden plats och vill INTE stå kvar som reserv
Du tackar nej till den plats du kommit in på och vill inte heller stå kvar som reserv till dina högre val. Du vill inte gå på gymnasiet alternativt du har kommit in på sökt utbildning i annan kommun.

Om du inte kommit in på något val har du två svarsalternativ:
5. Jag vill delta i reservantagningen.
Du vill stå i reservkö till alla val du är behörig till.

6. Jag vill INTE delta i reservantagningen.
Du vill inte stå i reservkö och kommer inte att vara med i reservantagningen.

Sen justering efter slutlig antagning, 1 juli - 15 september

En sen justering i gymnasievalet kan göras efter den slutliga antagningen.

Tänk på att en sen justering kan påverka dina chanser att få en plats på ett program eftersom de elever som gjort sina val i tid får en plats före de elever som gör en sen justering.

Så här gör du en sen justering
Om du vill justera i din ansökan efter den slutliga antagningen fyller du i blanketten nedan. Vi rekommenderar att du alltid gör din justering i samråd med din studie- och yrkesvägledare som kan förklara hur du ska rangordna dina val så att din sena ansökan blir så bra som möjlig för dig.

2024
Den sista reservantagningen kommer att göras fredag den 13 september. För att vara med och konkurrera om plats den 13 september ska din sena justering vara oss på gymnasieantagningen tillhanda senast kl. 12:00 torsdag den 12 september.

Blankett för att justera i gymnasievalet Pdf, 269.5 kB.

Blanketten skannas (alternativ: ta ett foto på blanketten) och skickas till e-post: gymnasieantagningen@jonkoping.se

eller postas till:
Gymnasieantagningen
Box 1002
561 24 Huskvarna

Hur får jag ett nytt lösenord?

Du beställer ett nytt lösenord på ansökningswebben, klicka på "Hämta ditt lösenord här". Lösenordet skickas till den e-postadress som finns registrerad hos oss, vanligtvis din e-post i skolan. Det kommer att visas en röd text med information om att lösenordet har skickats.

Användarnamn är ditt personnummer (10 siffror).

Ansökningswebben Länk till annan webbplats.

 

Är det något som gör att du inte får ditt lösenord skickat till din e-postadress kan du vända dig till Jönköpings kommuns kontaktcenter. Adress: Västra Storgatan 16 i Jönköping (Juneporten). Tänk på att ta med dig giltig legitimation.

Information om skolstart

På dina nya gymnasieskolas hemsida hittar du information om skolstarten. Saknas information ber vi dig att kontakta skolan för att få svar på de frågor du har.

Reserv­antagning, 7 augusti-15 september

När svarstiden för den slutliga antagningen har passerat vet vi om några elever har tackat nej till sin erbjudna plats och om det då finns lediga platser.

Reservantagningen till lediga platser startar den 7 augusti. Under reservantagningen fyller vi lediga platser och du som står i reservkö har då chans att komma in.

Vi kontaktar dig - håll kontaktuppgifter uppdaterade
Från och med den dag reservantagningen startar kontaktar gymnasieantagningen alla reserver i turordning via sms (om vi inte har mobilnummer kontaktar vi via e-post) om det finns ledig plats.

Om du står först i kön till ledig plats kommer gymnasieantagningen att försöka nå dig via de kontaktuppgifter du har uppgett. Om vi inte får kontakt med dig under tre dagar i följd går vi vidare till nästa reserv på listan.

Tänk på att det är mycket viktigt att du som är reserv håller dina kontaktuppgifter uppdaterade då det är ditt eget ansvar att se till att du är nåbar. Registrera gärna ett extra mobilnummer, till exempel till en vårdnadshavare, för säkerhets skull.

 

Här kan du läsa mer om reservantagningen

Foto: Matilda Agnell