Här är svar på några vanliga frågor som vi brukar få:

När får jag mitt slutliga antagningsbesked?

Den 1 juli kan du som är folkbokförd i Jönköpings, Aneby, Habo, Mullsjö eller Vaggeryds kommun logga in på ansökningswebben och se ditt slutliga antagningsbesked.

Är du folkbokförd i en annan kommun och söker utbildningar i Jönköpings kommun får du ditt slutliga antagningsbesked med posten. Ditt slutliga antagningsbesked postas den 1 juli.

Ansökningswebbenlänk till annan webbplats

När ska jag svara på mitt slutliga antagningsbesked?

Senast den 31 juli ska du svara på ditt slutliga antagningsbesked. Alla svarar digitalt på sitt slutliga antagningsbesked,

Ansökningswebbenlänk till annan webbplats

Hur får jag inloggnings­uppgifter till ansöknings­webben?

Du som går i årskurs 9 på en grundskola i Jönköping, Aneby, Habo, Mullsjö eller Vaggeryd beställer ditt lösenord på ansökningswebben (klicka på "Hämta ditt lösenord här").

Användarnamn är ditt personnummer (10 siffror).

Spara dina inloggningsuppgifter
Håll god ordning på dina inloggningsuppgifter, du kommer att behöva använda dem vid flera tillfällen under antagningen till gymnasiet.

Söka om
Går du redan på gymnasiet men vill söka om kontaktar du studie- och yrkesvägledare på din nuvarande skola för att få hjälp med inloggningsuppgifter.

Ansökningswebbenlänk till annan webbplats

Hur får jag ett nytt lösenord?

Du beställer ett nytt lösenord på ansökningswebben (klicka på "Hämta ditt lösenord här"). Lösenordet skickas till den mailadress som finns registrerad hos oss, vanligtvis din e-post i skolan. Det kommer att visas en röd text med information om till vilken e-postadress lösenordet har skickats.

Användarnamn är ditt personnummer (10 siffror).

Ansökningswebbenlänk till annan webbplats

Jag kommer inte åt den e-postadress som lösenordet skickas till, hur ändrar jag e-postadress?

Kontakta din studie- och yrkesvägledare eller skicka e-post till oss på gymnasieantagningen@jonkoping.se från den mejladress du vill att lösenordet ska skickas till.

I mejlet skriver du att du vill byta e-postadress och anger ditt namn och personnummer (10 siffror). Vi skickar en bekräftelse när mejladressen är bytt.

Jag vill ändra i mitt gymnasieval, hur gör jag?

Vill du ändra i ditt gymnasieval ska du alltid kontakta din studie- och yrkesvägledare.

Hur får jag mitt antagningsbesked?

Du som sökt via ansökningswebben loggar in där för att se ditt antagningsbesked.

Söker du utbildningar i vårt antagningsområde men är folkbokförd i annan kommun får du hem ditt antagningsbesked med posten.

Hur svarar jag på mitt antagnings­besked?

Preliminärt antagningsbesked

Du ska inte svara på det preliminära antagningsbeskedet

Slutligt antagningsbesked
Du loggar in på ansökningswebben för att svara på antagningsbeskedet.

Om du har sökt en utbildning utanför vårt antagningsområde (Jönköping, Vaggeryd, Stora Segerstad Naturbrukscentrum och Tenhults Naturbruksgymnasium) får du ett antagningsbesked från varje antagningsområde.

Det är viktigt att du svarar alla antagningsområden/kanslier du har blivit antagen till.

Antagning

Jag vill gå i samma klass som min kompis, hur gör jag?

Varje gymnasieskola ansvarar för sin egen klassplacering. Kontakta den gymnasieskola som du blivit antagen till om du har särskilda önskemål om klassplacering.

Varför har jag fått ett högre turordnings­nummer i reserv­antagningen?

Ibland händer det att elever backar i turordningen på reservlistan. Det beror på att det tillkommit en sökande som har ett högre meritvärde.

Jag står som reserv. När får jag reda på om jag kommer in?

I början på augusti gör vi den första reservantagningen. Då har svaren från alla elever registrerats och då kan det ha blivit lediga platser.

Du som blir antagen under reservantagningen kommer att få ett sms med information att omgående logga in på ansökningswebben och svara på erbjuden plats.

Reservantagning kommer att göras varje måndag, onsdag och fredag fram till och med 15 september.

Jag står som reserv nummer 3. Hur stor chans har jag att komma in?

Det är omöjligt att svara på hur stor chans man har att komma in, men det finns några saker man kan titta på för att skapa sig en uppfattning om antagningsläget:

• antal platser på programmet
  • antal sökande och
  • meritvärdet.

Se Statistik på ansökningswebbenlänk till annan webbplats

Jag har kommit in på mitt andra­handsval (Valnr2) och står som reserv till mitt första­handsval (Valnr1). Men jag står hellre som reserv till mitt tredje­handsval (Valnr 3).

Antagningssystemet hanterar valen i den ordningen du har rangordnat dem. Om du har kommit in på ditt andrahandsval (Valnr2) och står som reserv på ditt förstahandsval (Valnr1), så är det detta som gäller.

Alla valalternativ som står efter ditt andrahandsval (Valnr 2) ”faller” bort och är inte längre aktuella. De platserna har gått till andra sökanden.

Gör en sen justering
Är du intresserad av lägre valnummer måste du göra en sen justering i ditt gymnasieval.

På sidan Ansökan kan du läsa mer om hur du gör en sen justering.

Vad är RIG, NIU och LIU?

Sanda Idrottscentrum bedriver idrottsutbildning på skoltid som en del i gymnasieutbildningen. Målsättning är att erbjuda en miljö där gymnasiestudierna kan kombineras med idrott på alla nivåer.

• RIG, Riksidrottsgymnasiet (Riksrekryterande utbildning)
  • NIU, Nationell idrottsutbildning
  • LIU, Lokal idrottsutbildning

På sidan Idrottsutbildningar på gymnasiet kan du läsa mer om hur en ansökan till RIG, NIU och LIU går till.

Idrottsutbildningar på gymnasiet